Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΤΟ ΕΠΑΧΘΕΣ - ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ


 Επαχθής = ο επιφέρων άχθος, βαρύς, καταθλιπτικός δυσβάστακτος, ασήκωτος 
Απεχθής= ο μισητός, ο αντιπαθής, αυτός που προκαλεί αποστροφή.

Ο όρος “επαχθές” που χαρακτηρίζει ένα δάνειο, σηματοδοτεί την “κατάσταση ανάγκης” (state of necessity) η οποία δικαιολογεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τη νόμιμη άρνηση πληρωμής του χρέους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πέρα από “απεχθές” είναι και “επαχθές” και δεν μπορεί να αποπληρωθεί!

Κατά το Διεθνές δίκαιο, απεχθές χρέος, ορίζεται εκείνο το χρέος το οποίο  είναι σε βάρος του λαού μιας χώρας, για την λήψη του οποίου, δεν υπήρξε συναίνεσή του λαού  και αυτό το  γνώριζαν οι πιστωτές.

Στη διευρυμένη έννοια του “απεχθούς” χρέους εντάσσονται όλα τα δάνεια που παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή τον άδικο πλουτισμό, την κατάχρηση δικαιώματος, ο δόλος, η τοκογλυφία, η βλάβη, το υπερβολικό κόστος δανεισμού, η χρήση ή απειλή χρήσης βίας κ.ά.)

Όλα τα παραπάνω,  απορρέουν από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πολιτικά Δικαιώματα, τη Σύμβαση για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, τη Διακήρυξη για το Δικαίωμα στην Ανάπτυξη, τη Συνθήκη της Βιέννης που διέ­πει το δίκαιο των διεθνών συμβάσεων, κ.ά.

Όλα τα παραπάνω, τα καταπάτησαν οι Κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.  από το 1981 μέχρι και σήμερα.

 Όλοι τους πλούτισαν, εις βάρος του Ελληνικού Λαού, κάνοντας κατάχρηση του δικαιώματος διακυβέρνησης της χώρας. Με δόλο και προφανές όφελος, σύνηψαν δάνεια με τοκογλυφικό επιτόκιο, προκαλώντας Εθνικη Βλάβη εξαιτίας του υπερβολικού κόστους δανεισμού. Παράλληλα, άσκησαν βία, στους διαμαρτυρόμενους για τον άδικο δανεισμό. Ταυτόχρονα, επιτρέπουν στους δανειστές, να εκβιάζουν το λαό και να του ασκούς ψυχολογική βία, ενόψει των Εκλογών.

 Το διογκωμένο Χρέος της χώρας, δεν δημιουργήθηκε από την Κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος, δημιουργήθηκε από τα Τοκογλυφικά επιτόκια με τα οποία δανειζόμασταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Από το 1981 και έπειτα ο Δανεισμός της χώρας, γίνονταν με τοκογλυφικά – ληστρικά επιτόκια της τάξεως 15% έως 25%.

.        Για παράδειγμα, ένα ομόλογο του 1985 αξίας ενός δις για 25 έτη με επιτόκιο 17,5% στο τέλος του 2010  χρειαζόταν 56 δις για την εξόφληση του.
Εάν θεωρήσουμε ότι μετά το 1985,  το επιτόκιο πέφτει κατά 1% ετησίως μέχρι το 4,5%, που θεωρείται λογικό, τότε το ίδιο ομόλογο του 1 δις το 1985 θα χρειαζόταν μόνο 6,9 δις για την εξόφληση του το 2010. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 49 δις που απαιτεί το επιτόκιο του 17,5% είναι καθαρή τοκογλυφία που είναι άδικο να το πληρώσει ο Ελληνικός λαός.

Έτσι καταλαβαίνουμε πολύ καλά, για ποιο λόγο, έφθασε το Χρέος σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα, οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, να προχωρούν στο ξεπούλημα της χώρας και στην εξαθλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας.

H Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, αναφέρει ότι «Ένα κράτος δεν μπορεί να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, να διαλύσει την αστυνομία, να παραμελήσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες και να εκθέσει το λαό του σε συνθήκες χάους και αναρχίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές του, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς»

Κανένας λαός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει χρέη, τα οποία δεν ήταν σε όφελός του. Υπάρχει Ιστορικό προηγούμενο, με την άρνηση της Σοβιετικής κυβέρνησης το 1921 να πληρώσει τα Τσαρικά χρέη, με την αιτιολογία ότι «κανένας λαός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την αξία των αλυσίδων που του φορούσαν,  στη διάρκεια των αιώνων».



Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση στη Βουλή για τη σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής, αλλά  το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣεναντιώθηκαν στην ιδέα, θεωρώντας πως καλλιεργεί αυταπάτες αποφυγής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αν δεν στοχεύει και στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών μικροπολιτικών συμφερόντων (!;). Η γνώση, η ενημέρωση και η αλήθεια, εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου